Registro completo |
Provedor de dados: |
Biological Sciences
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País: |
Brazil
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Título: |
Analysis of some chemical nutrients in four Brazilian tropical seaweeds
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Autores: |
Carneiro, José Gerardo; Instituto Federal do Ceará
Rodrigues, José Ariévilo Gurgel; Universidade Federal do Ceará
Teles, Felipe Barros; Universidade Federal do Ceará
Cavalcante, Antônio Belfort Dantas; Instituto Federal do Ceará
Benevides, Norma Maria Barros; Universidade Federal do Ceará
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Data: |
2014-05-08
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Ano: |
2014
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Palavras-chave: |
Marine macroalgae
Chemical components
Proximate determination
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Resumo: |
Seaweeds have various chemical components with beneficial effects for human use; however, their nutritional values in Brazilian species are not well known. This study aimed to evaluate the content of water, ash, protein, carbohydrate, and lipid in four seaweeds (Hypnea musciformis, Solieria filiformis, Caulerpa cupressoides and C. mexicana). Algal constituents were determined by difference, gravimetric or colorimetric method, being the values expressed as g 100 g-1 dehydrated weight (d.w.). Results revealed that the water (10.7 ± 0.18-15.06 ± 1.14 g 100 g-1 d.w.), ash (7.79 ± 0.87-15.12 ± 0.51 g 100 g-1 d.w), protein (17.12 ± 0.99-20.79 ± 0.58 g 100 g-1 d.w.), lipid (0.33 ± 0.01-3.77 ± 0.13 g 100 g-1 d.w.) and carbohydrate (38.07 ± 0.32-54.24 ± 0.157 g 100 g-1 d.w.) contents varied between the species (p < 0.05). H. musciformis and S. filiformis (Rhodophyta) had highest ash contents (14.14 ± 1.23-15.12 ± 0.51 g 100 g-1 d.w.), whereas lipids were higher for Caulerpa species (Chlorophyta) (1.52 ± 0.17-3.77 ± 0.13 g 100 g-1 d.w.) (p < 0.05). Protein and carbohydrate were the most sources in all the species. Therefore, the studied seaweeds could be a potential source of food ingredients for diets.
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Tipo: |
Info:eu-repo/semantics/article
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Idioma: |
Inglês
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Identificador: |
http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciBiolSci/article/view/19328
10.4025/actascibiolsci.v36i2.19328
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Editor: |
Universidade Estadual De Maringá
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Relação: |
http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciBiolSci/article/view/19328/pdf_3
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Formato: |
application/pdf
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Fonte: |
Acta Scientiarum. Biological Sciences; v. 36, n. 2 (2014); 137-145
Acta Scientiarum. Biological Sciences; v. 36, n. 2 (2014); 137-145
1807-863X
1679-9283
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Direitos: |
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DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E CESSÃO DE DIREITOS AUTORAIS Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade. Declaro, ainda, que uma vez publicado na revista Acta Scientiarum. Biological Sciences, editada pela Universidade Estadual de Maringá, o mesmo jamais será submetido por mim ou por qualquer um dos demais co-autores a qualquer outro meio de divulgação científica. Através deste instrumento, em meu nome e em nome dos demais co-autores, porventura existentes, cedo os direitos autorais do referido artigo à Universidade Estadual de Maringá e declaro estar ciente de que a não observância deste compromisso submeterá o infrator a sanções e penas previstas na Lei de Proteção de Direitos Autorias (Nº9609, de 19/02/98).
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