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Provedor de dados:  Biological Sciences
País:  Brazil
Título:  Analysis of some chemical nutrients in four Brazilian tropical seaweeds
Autores:  Carneiro, José Gerardo; Instituto Federal do Ceará
Rodrigues, José Ariévilo Gurgel; Universidade Federal do Ceará
Teles, Felipe Barros; Universidade Federal do Ceará
Cavalcante, Antônio Belfort Dantas; Instituto Federal do Ceará
Benevides, Norma Maria Barros; Universidade Federal do Ceará
Data:  2014-05-08
Ano:  2014
Palavras-chave:  Marine macroalgae
Chemical components
Proximate determination
Resumo:  Seaweeds have various chemical components with beneficial effects for human use; however, their nutritional values in Brazilian species are not well known. This study aimed to evaluate the content of water, ash, protein, carbohydrate, and lipid in four seaweeds (Hypnea musciformis, Solieria filiformis, Caulerpa cupressoides and C. mexicana). Algal constituents were determined by difference, gravimetric or colorimetric method, being the values expressed as g 100 g-1 dehydrated weight (d.w.). Results revealed that the water (10.7 ± 0.18-15.06 ± 1.14 g 100 g-1 d.w.), ash (7.79 ± 0.87-15.12 ± 0.51 g 100 g-1 d.w), protein (17.12 ± 0.99-20.79 ± 0.58 g 100 g-1 d.w.), lipid (0.33 ± 0.01-3.77 ± 0.13 g 100 g-1 d.w.) and carbohydrate (38.07 ± 0.32-54.24 ± 0.157 g 100 g-1 d.w.) contents varied between the species (p < 0.05). H. musciformis and S. filiformis (Rhodophyta) had highest ash contents (14.14 ± 1.23-15.12 ± 0.51 g 100 g-1 d.w.), whereas lipids were higher for Caulerpa species (Chlorophyta) (1.52 ± 0.17-3.77 ± 0.13 g 100 g-1 d.w.) (p < 0.05). Protein and carbohydrate were the most sources in all the species. Therefore, the studied seaweeds could be a potential source of food ingredients for diets.  
Tipo:  Info:eu-repo/semantics/article
Idioma:  Inglês
Identificador:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciBiolSci/article/view/19328

10.4025/actascibiolsci.v36i2.19328
Editor:  Universidade Estadual De Maringá
Relação:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciBiolSci/article/view/19328/pdf_3
Formato:  application/pdf
Fonte:  Acta Scientiarum. Biological Sciences; v. 36, n. 2 (2014); 137-145

Acta Scientiarum. Biological Sciences; v. 36, n. 2 (2014); 137-145

1807-863X

1679-9283
Direitos:  DECLARATION OF ORIGINALITY AND CESSATION OF COPYRIGHTI Declare that current article is original and has not been submitted for publication, in part or in whole, to any other national or international journal. I also declare that once published in the Acta Scientiarum. Biological Sciences, a publication of the Universidade Estadual de Maringá, it will not be submitted by me or by any co-author to any other scientific communication mean. In my name and in the name of co-authors, I shall cede the copyright of the above mentioned article to the Universidade Estadual de Maringá and I declare that I know that the non-observance of this norm may make me liable for the penalties contemplated in the Law for the Protection of Authors’ Rights (Act 9609 of the 19th February 1998).

DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E CESSÃO DE DIREITOS AUTORAIS Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade. Declaro, ainda, que uma vez publicado na revista Acta Scientiarum. Biological Sciences, editada pela Universidade Estadual de Maringá, o mesmo jamais será submetido por mim ou por qualquer um dos demais co-autores a qualquer outro meio de divulgação científica. Através deste instrumento, em meu nome e em nome dos demais co-autores, porventura existentes, cedo os direitos autorais do referido artigo à Universidade Estadual de Maringá e declaro estar ciente de que a não observância deste compromisso submeterá o infrator a sanções e penas previstas na Lei de Proteção de Direitos Autorias (Nº9609, de 19/02/98).
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